NPO Radio 4

Gewapend met een schetsblok, een observerend paar ogen en een niet te stoppen nieuwsgierigheid, gaat kunstenares Jade van der Mark (Bergen, 1990) op pad in de stad. In de normaliter drukke straten observeert zij vanaf een afstand alle voorbijgangers, en gaat met behulp van haar verbeelding op zoek naar de verhalen van deze toevallige passanten. Hierdoor ontstaan er weer nieuwe verhalen, waarbij concepten als massaconsumptie, (over) populatie, diversiteit en de gehaastheid in het leven slechts enkele van de terugkerende thema’s zijn.

Van der Mark voltooide aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag de opleiding Textiel & Mode, na eerst kortstondig te hebben gestudeerd aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie en aan ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem. Gedurende haar studietijd heeft zij als stagiair werkervaring opgedaan bij Victor & Rolf. In 2016 kreeg van der Mark tijdens de Milan Fashion Week de Dutch Fashion Award voor de creativiteit waarmee zij schilderijen verweefde tot draagbare kunstwerken. Sinds 2017 legt zij zich volledig toe op de schilderkunst.

In kleurrijke, dikke lagen olieverf, aangebracht op doeken van forse afmetingen, geeft Van der Mark gestalte aan een wereld waarin massaconsumptie, (over) populatie, diversiteit en isolement de boventoon voeren. De met lef aangezette kleuren, de uitbundige dynamiek en de veelheid aan gezichten op haar doek vormen een schrijnend contrast met het isolement dat er desondanks doorheen breekt.

Bekijk hier het fragment: https://www.nporadio4.nl/fragmenten/opium/58d61c3b-8b69-49d9-8c77-0eb607c1f5b3/2023-02-27-het-gesprek-jade-van-der-mark