Mixed Grill Magazine

MGM

De kunstwerken van Jade van der Mark staan in het teken van allerlei onderwerpen en gebeurtenissen die op dit ogenblik in de actualiteit staan. Je zou haar een schilderende activist kunnen noemen. Daarnaast vormt het stedelijk leven in al z’n hectiek en complexiteit ook een grote inspiratiebron van de jonge kunstenaar. Over haar schilderijen zegt ze onder andere: “Met mijn werk wil ik een connectie tussen mensen terugbrengen. Dus tussen culturen en religies. Hoe meer we ons verdiepen in elkaar, hoe meer we van elkaar kunnen leren.”

Grote doeken vol kleur

De doeken van Van der Mark hebben forse afmetingen. Daarop is in dikke, kleurrijke lagen olieverf aangebracht. De kunstenaar geeft op deze manier gestalte aan een wereld waarin isolement en virtual reality de boventoon voeren. Op een van haar laatste werken, We’re All Human, zie je mensen die met tientallen dicht op elkaar staan gepakt. Hiervan hebben de meesten een smartphone, koptelefoon of mondmasker. Ondanks dat ze naast elkaar staan, ontbreekt onderling contact. Blikken worden ontweken. Iedereen is verdiept in zijn of haar eigen wereld.

Contrasten en inzichten

De met lef aangezette kleuren, de uitbundige dynamiek en de veelheid aan gezichten op het doek vormen een schrijnend contrast met het isolement dat er desondanks doorheen breekt. Van der Mark hierover: “We leven in een tijd die ons door de opkomst van technologie in staat stelt meer met elkaar in verbinding te staan. Het resultaat is echter dat deze technologie ons onverschillig en apathisch maakt en echt contact een zeldzaamheid aan het worden is. Met mijn werk hoop ik te bereiken dat we hier serieus bij stilstaan.”

Bij het werk van Van der Mark dient een stevige structuur van dikke, afzonderlijke lagen olieverf als basis. Omdat het wel een week kan duren voordat een laag droog is, duurt het weken soms zelf maanden eer een enkel schilderij af is. Bovendien brengt ze tussendoor steeds kleine correcties aan, waardoor ook veranderende inzichten aan bod kunnen komen. Oftewel: niets ligt vast – de weg is het doel.

Over de kunstenaar

Jade van der Mark (Bergen NH, 1990) voltooide de opleiding Textiel& Mode aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Dit na eerst kortstondig te hebben gestudeerd aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie en aan ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem. Van der Mark liep stage bij Victor & Rolf. In 2016 kreeg ze tijdens de Milan Fashion Week de Dutch Fashion Award voor de creativiteit waarmee zij schilderijen verweefde tot draagbare kunstwerken. Sinds 2017 legt ze zich volledig toe op de schilderkunst. Jade van der Mark had solo-exposities in het ING Hoofdkantoor in Amsterdam, bij de KLM Open en in Milaan. Ook heeft ze in Nederland, België, Italië en Londen deelgenomen aan groepsexposities. Haar werk is aangekocht door kunstliefhebbers wereldwijd.

Originele link van het artikel: https://www.mixedgrill.nl/jade-van-der-mark/